Uppteckning nummer LMV-H5193

Titel: Matte-dagen

Meddelare: J.A. E-n.

Socken/stad: Nora  By/kvarter:

Matte-dagen, var det vanligt någon, som klädde ut sig till "Matte," med långt skägg av lav eller stry, gick omkring i gårdarna och frågade om barnen voro snälla och flitiga i att läsa. Blev svaret jakande, så berömde han dem och gav dem ibland karameller eller annat gott. Blev svaret nekande, så gav han dem i tur och ordning ett lätt slag med ett ris, som han alltid bar med sig. Man sade också den dagen, om vädret var vackert: Matte med sitt långa skägg lockar barnen utom vägg. Var det dåligt väder sade man: Matte med sitt långa ris kör barnen inom spis.

(Ur pristävlan i Västernorrlands Allehanda ?-21/1920.)